ΤΩΡΑ ΠΙΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ. ΚΑΙ... ΝΑ ΜΑΣ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ!

ΔΙΑΛΕΞΗ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΠΑΣΧΑΛΗ ΒΑΛΣΑΜΙΔΗ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΤΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΑΛΚΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΣΤΑΥΡΙΔΗ


Πασχάλης Ι. Βαλσαμίδης
Αν. Καθηγητής ΔΠΘ
Χαίρομαι που ο κύκλος αυτός μου δίνει την ευκαιρία να μιλήσω διαδικτυακά στο ευρύτερο κοινό για την ιδιαίτερη ιστορία της Πόλης και ειδικότερα για μια προσωπικότητα που είναι συνδεδεμένη με σημαντικές στιγμές της ιστορίας της και με την Θεολογική Σχολή της Χάλκης. 
Πριν ξεκινήσω την ομιλία μου επιθυμώ να εκφράσω τις ευχαριστίες μου στη Γενική Πρόξενο της Κωνσταντινούπολης κ. Τζωρτζίνα Σουλτανοπούλου και στην κ. Ευαγγέλια Αχλάδι, υπεύθυνη της βιβλιοθήκης του Σισμανογλείου Μεγάρου και ειδικότερα της ιστορικής συλλογής του πατρός Μελέτιου Σακκουλίδη για την τιμή που μου έκαναν να λάβω μέρος στον κύκλο διαλέξεων Τόποι και πρόσωπα της Πόλης με θέμα ομιλίας Η ζωή και το έργο του Καθηγητή της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης Βασίλειου Σταυρίδη. 
Ο καθηγητής γεννήθηκε στο Γαλατά (Karaköy) στις 28 Δεκεμβρίου του 1925. Τον πατέρα του τον έλεγαν Θωμά και είχε γεννηθεί στο χωριό Καλφά της Ανατολικής Θράκης, το 1882. Σπούδασε στο Ιταλικό Εμπορικό Λύκειο της Κωνσταντινούπολης και ασκούσε το επάγγελμα του λογιστή. Τη μητέρα του την έλεγαν Θηρεσία, το γένος Σιταρά, και καταγόταν από την Πάνορμο. Ήταν απόφοιτη του Ζαππείου Παρθεναγωγείου Κωνσταντινουπόλεως και είχε διδάξει για ένα χρονικό διάστημα στα σχολεία της Κυζίκου. Ο Βασίλειος Σταυρίδης είχε έναν μεγαλύτερο αδελφό που ονομαζόταν Κωνσταντίνος. 
Το 1929 η οικογένειά του μετακόμισε στο Βαφεοχώρι (Boyacıköy) του Βοσπόρου. Ο Σταυρίδης τότε ήταν τεσσάρων ετών. Στη συνέχεια γράφτηκε στην αστική σχολή Βαφεοχωρίου και μετά στη Μεγάλη του Γένους Σχολή, από την οποία απεχώρησε το 1941. Στο Βαφεοχώρι γνώρισε τον υψηλού κύρους καθηγητή της Θεολογικής Σχολής Ιωάννη Παναγιωτίδη, ο οποίος τον βοήθησε να σπουδάσει στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, από την οποία αποφοίτησε αριστούχος το 1947, αφού πρώτα υπέβαλε εναίσιμο επί πτυχίω διατριβή με θέμα «Ο χαρακτηρισμός του Ωριγένους». Στη Σχολή απέκτησε Γέροντα τον Μητροπολίτη Σταυρουπόλεως Ιωακείμ Πελεκάνο (1926-1931), Σχολάρχη της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, μετέπειτα Μητροπολίτη Δέρκων (1931-1950). Είχε την τύχη να έχει δασκάλους υψηλής μορφώσεως, όπως στο γυμνάσιο τον Αλέξανδρο Ιατρόπουλο, Στυλιανό Στασιμόπουλο, Γεώργιο Ντικταμπάνη, Ιωάννη Καραγιάννη, Χριστόδουλο Κωνσταντινίδη, Δημήτριο Ασπρόπουλο και Μιχαήλ Χατζηαθανασίου. Στο Θεολογικό Τμήμα τους σχολάρχες Μητροπολίτες Φιλαδελφείας Αιμιλιανό και Νεοκαισαρείας Χρυσόστομο, τον Ιωάννη Παναγιωτίδη, τον Μέγα Οικονόμο Γεώργιο Αναστασιάδη και τον Εμμανουήλ Φωτιάδη, από τους οποίους διδάχθηκε πολλά, απέκτησε εκκλησιαστικό φρόνημα, θεολογική παιδεία και άλλα εφόδια, τα οποία στη ζωή του ήταν χρήσιμα και πολύτιμα.
Ολόκληρη η διάλεξη με σπάνιο φωτογραφικό υλικό στη συνέχεια.
Παραθέτουμε και το σχετικό βίντεο.



Πηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - ΕΝΑ ΚΙ ΕΝΑ Εκκλησία

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου



ΜΕΡΙΚΑ ΜΟΝΟ (από τα πρώτα)... ΜΙΚΡΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΘΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΑΣΗ ΖΩΓΡΑΦΟ ΠΟΥ ΚΑΘΙΕΡΩΣΑΝ ΤΟ 1ki1 news ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.

ΣΗΜΕΡΑ Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ 1ki1 news group MMS (modern media services) ME 1 ΚΕΝΤΡΙΚΟ SITE ΚΑΙ 100 "ΙΔΙΟΚΤΗΤΑ" BLOGS ΑΠΛΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΚΑΙ ΣΤΙΣ 13 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ!

ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΚΤΟΣ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ 1ki1 news ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ (ή όποιο άλλο όνομα της κάθε περιφέρειας).

ΠΙΛΟΤΙΚΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΑΓΡΙΝΙΟ ΠΟΥ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 400 ΑΚΟΜΑ BLOGS ΩΣΤΕ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕ ΔΗΜΟΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ 1ki1 news!

ΗΔΗ ΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ ΕΠΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ PROJECT ΠΑΡΑ... ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ, ΤΟΣΟ ΜΕ ΤΗΝ GOOGLE ΟΣΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΚΕΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ BLOGGERS.

1ki1 News Group Video