Σαράντα χρόνια δράσης και δημιουργίας συμπληρώθηκαν φέτος για το Αρχείο Ελλήνων Μουσουργών Θωμά Ταμβάκου.
Ο ακαταπόνητος και φιλόπονος Θωμάς Ταμβάκος έχει συμβάλει τα μέγιστα στην διάσωση και διάδοση της λόγιας Ελληνικής μουσικής δημιουργίας.
Θέλοντας να τιμήσουμε αυτή την επέτειο, κάνουμε ένα πρώτο αφιέρωμα στον Θ. Ταμβάκο και το πολύτιμο Αρχείο του, παραθέτοντας σημαντικά στοιχεία της δράσης του και σχετικό αρχειακό υλικό.
Το Αρχείο Ελλήνων Μουσουργών Θωμά Ταμβάκου (εφεξής Α.Ε.Μ.Θ.Τ.) είναι ιδιωτικό αρχείο με συγκεκριμένο περιεχόμενο και στόχους. Δημιουργήθηκε στην Αθήνα το 1980, από τον μουσικογράφο, κριτικό, ερευνητή, συγγραφέα και επίτιμο μέλος της Ενώσεως Ελλήνων Μουσουργών Θωμά Ταμβάκο (εφεξής Θ.Τ.), αρχικά ως συλλογή φωνογραφικών δίσκων επαφής (βινυλίου) και κασετών, περιοδικών, βιβλίων και δημοσιευμάτων αναφερομένων άμεσα ή και έμμεσα στους Έλληνες και ελληνικής καταγωγής δημιουργούς λόγιας μουσικής. Το έναυσμα για τη δημιουργία της, πρώϊμης τότε, μορφής του Αρχείου, δόθηκε από την ακρόαση ηχογραφημένων έργων του Γιάννη Χρήστου, η οποία έλαβε χώρα, σε τελετή για τα 10χρονα της αναχωρήσεώς του, σε καλλιτεχνικό χώρο του Λονδίνου, σε συνδυασμό με τις πρότερες παρακολουθήσεις της ιστορικής διάλεξης του Ι. Ξενάκη (ΕΛΣ, 1976) και της παράστασης της όπερας Ρέα του Σπ. Σαμάρα υπό τη διεύθυνση του Ορέστη Δημητριάδη (ΕΛΣ, 1979). To 1988, ο όγκος του υλικού είχε πολλαπλασιασθεί με την προσθήκη νέου υλικού και την επέκτασή του και σε άλλους τομείς οι οποίοι αναγράφονται στη συνέχεια. Αυτό το δεδομένο σηματοδότησε και την πρώτη του δημόσια γνωστοποίηση, ως 'Αρχείο Θωμά Ταμβάκου', σε μία εκδήλωση για τον Νίκο Σκαλκώτα, σε αθηναϊκό ωδείο (1989).
Στη συνέχεια εκτενές κείμενο για το Αρχείο και τον δημιουργό του.
Θωμάς Ταμβάκος, Μιχάλης Αδάμης και Θόδωρος Αντωνίου |
Πηγή
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου