ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ
ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΧΑΛΚΗΔΟΝΟΣ
Επιγραφή Αγίας Τραπέζης Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Γέλδεγιρμεν
"1933 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 19 ΜΕΤΑΚΟΜΙΣΘΕΙΣΑ ΕΚ ΚΟΥΤΑΛΕΩΣ ΕΔΩΡΗΘΗ ΕΙΣ ΤΟΝ ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΝ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΝ "
Το κείμενο αυτό είναι σκαλισμένο στην αριστερή πλευρά της Αγ. Τραπέζης του Ι. Ν. Αγ. Γεωργίου Γέλδεγιρμεν της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκηδόνος.
Ένα ιστορικό ντοκουμέντο το οποίο προφανώς δεν είχε καταγραφεί πουθενά από διαφόρους μελετητές ή ιστοριογράφους ενώ η μοναδική αναφορά η οποία υπάρχει για την προέλευση της Αγίας Τραπέζης γίνεται από τον Θ. Σπ. Θεοφανίδη το 19611. Η Τράπεζα αύτη, μετεκομίσθη εκ του εν τη νήσω Κουτάλει της Προποντίδος, Ιερού Ναού της Υπεραγίας Θεοτόκου της επιλεγομένης «Ρόδον το Αμάραντον».
Επίσης ούτε από τους διατελέσαντες εφημερίους του Ναού υπήρχε κάποια καταγραφή της συγκεκριμένης επιγραφής, πιθανόν επειδή καλυπτόταν από το "κατασάρκιον"2.
Οι μόνες ενδείξεις που επιβεβαιώνουν το ότι ο Ναός ήταν αφιερωμένος σε δύο Αγίους είναι η ύπαρξη στα αριστερά του Κεντρικού κλίτους, μεγάλου προσκυνηταρίου του Αγίου Ελευθερίου3 ενώ στα δεξιά του μεγάλου προσκυνηταρίου του Αγίου Γεωργίου, όπως και η ύπαρξη στην Προσκομιδή στα αριστερά της υπέρ - μεγέθους εικόνας της Γεννήσεως, του Αγίου Ελευθερίου και δεξιά του Αγίου Γεωργίου.
Κατά τις 28 Φεβρουαρίου του 1911 επειδή δεν υπήρχε Ναός στην ενορία του Γέλδεγιρμεν η Εφοροεπιτροπή της Κοινότητας αποφάσισε την μετασκευή του σχολείου σε εκκλησία και την απόκτηση νέας σχολής. Ο Ναός αυτός αρχικά ήταν ξύλινος, η πρώτη δε Θ. Λειτουργία τελέσθηκε κατά την εορτή των Θεοφανείων το 1919. Αργότερα καταστράφηκε. Πιθανόν αυτός να ήταν και ο λόγος δια την μη ύπαρξη ιστορικών στοιχείων για αυτόν. Κατά την οικοδομή του δε, χρησιμοποιήθηκε ξυλεία από τον υπό κατασκευή τότε σιδηροδρομικό σταθμό του Haydar Paşa (Z. Teoman).
Ο σημερινός δε λίθινος Ναός κτίσθηκε το 1958, όχι στο σημείο του προηγουμένου αλλά δίπλα ακριβώς, υπό την αρχιτεκτονική καθοδήγηση του Πέτρου Παππά. Είναι δε ο τελευταίος στην Κωνσταντινούπολη κτισθείς Ναός (Φ. Κάτσης). Στο δε σιδερένιο και δεκαπέντε μέτρων κωδωνοστάσιο του, τοποθετήθηκε καμπάνα την οποία κατασκεύασε ο περίφημος εκ Υψωμαθείων Zilciyan.
Αυτή την περίοδο πραγματοποιείται ενδελεχής έρευνα από τον Σεβ. Ποιμενάρχη μας Γέροντα Χαλκηδόνος κ. Αθανάσιο και ετοιμάζεται εκ μέρους Του μία μελέτη, όντος ειδικού επί των θεμάτων αυτών. Η δε επιγραφή, επί της αριστεράς πλευράς της Αγ. Τραπέζης του Ναού, ανακαλύφθηκε από τον πρόεδρο της Κοινότητας, Άρχοντα κ. Φώτιο Κάτση και τον Ιερατικό Προϊστάμενο του Ναού, Ιερομ. Ελευθέριο Αλούκο κατά την διάρκεια εργασιών εντός του Ιερού Βήματος.
Εκ της Μητροπόλεως Χαλκηδόνος
_________________________________________________________________
1. Θ. Σπ. Θεοφανείδου , «Λόγος πανηγυρικός επί τοις εγκαινίοις του εν Χαλκηδόνι ιερού ναού του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου», Στάμπουλ 1961,5, 6,7. Α. Κ. Ιορδάνογλου, «Η Μητρόπολις Χαλκηδόνος από την αρχαιότητα έως σήμερα», Αθήνα, 2000, 188,189,190 .
2. Λευκό λινό ύφασμα, με το όποιο καλύπτεται η Αγία Τράπεζα την ώρα που τελούνται τα εγκαίνια του Ναού. Εικονίζει τη νεκρική σινδόνα του Χριστού.
3. Επιγραφή αφιερωματική στο ασημένιο υποκάμισο της Ι. Εικόνας του Αγ. Ελευθερίου, "Αφιέρωμα Σοφίας Ι. Αλιζόγλου της 7/20 Νοεμβρίου 1919".
Πηγή
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου