π.α. ανδριόπουλος
Ο Νίκος Μπακουνάκης το εαρινό εξάμηνο της ακαδημαϊκής χρονιάς 2016-2017 πραγματοποίησε ένα ταξίδι στη Νέα Υόρκη. Πήγε ως fellow του Προγράμματος Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Columbia για να δουλέψει στα αρχεία του συγγραφέα Στίβεν Κρέιν, που είχε βρεθεί στην Ελλάδα ως πολεμικός ανταποκριτής στον ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897.
Το ταξίδι εκείνο ανθεί και φέρει κι άλλο…
Πρώτα μας έδωσε το βιβλίο του Ταξίδι στη Νέα Υόρκη (εκδόσεις Πόλις, 2017), ένα οδοιπορικό στη μυθική πόλη, που για τον συγγραφέα είναι μια «ποιητική πόλη». Όπως σημειώνει, «ακόμα και ο κυνισμός της, που για μερικούς είναι μια πλευρά του επαγγελματισμού της, έχει τρυφερότητα».
Χθες, Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2019, στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, ο κύκλος εκδηλώσεων «Λόγος» συνεχίστηκε με την διάλεξη του Νίκου Μπακουνάκη, η οποία είχε ως θέμα «Ένας Αμερικανός συγγραφέας στην πεδιάδα της Θεσσαλίας: Ο Στίβεν Κρέιν στον ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897 και πώς ένας πόλεμος γίνεται για πρώτη φορά «μιντιακό φαινόμενο».
Ο Νίκος Μπακουνάκης μας παρουσίασε συνοπτικά και συναρπαστικά τον καρπό της έρευνάς του για τον Αμερικανό συγγραφέα Στίβεν Κρέιν (1871-1900) και μας φανέρωσε τον - μόλις ενός μηνός - Ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897, ως ένα φαινόμενο της «μαζικής κουλτούρας» στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ.
Ο Στίβεν Κρέιν κάλυψε τον ατυχή πόλεμο του 1897 ως πολεμικός ανταποκριτής για λογαριασμό μεγάλων αμερικανικών εφημερίδων. Ο Κρέιν έδρασε στο θεσσαλικό μέτωπο ως διασημότητα και καρπός αυτής της εμπειρίας του είναι μια σειρά μεγάλων ρεπορτάζ, άγνωστων στην Ελλάδα, καθώς και μυθοπλαστικά έργα εμπνευσμένα άμεσα από τον πόλεμο. Χάρη στον Κρέιν, αλλά και στις νέες τεχνολογίες της εποχής, κυρίως τον κινηματογράφο, αυτός ο πόλεμος που οι Έλληνες θέλουμε να ξεχνάμε έγινε δημοφιλής παγκοσμίως!
Στη διάλεξη του ο Νίκος Μπακουνάκης μας παρουσίασε τον μηχανισμό μιας έρευνας που ανασυγκροτεί τα γεγονότα και συνθέτει τη μεγάλη ιστορία με τις μικροϊστορίες, με κέντρο τα αρχεία Στίβεν Κρέιν - είκοσι ένα μεγάλα κουτιά - στο Πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης και στο Πανεπιστήμιο των Συρακουσών (Πολιτεία της Νέας Υόρκης).
Η έρευνα αποκάλυψε στον Νίκο Μπακουνάκη και δύο πολύ γοητευτικές ιστορίες, τις οποίες μας αφηγήθηκε με χιούμορ και δείχνοντάς μας τα σχετικά φωτογραφικά τεκμήρια. Η μία έχει ως ήρωα ένα κουτάβι, τον Βελεστίνο, που ονομάστηκε έτσι επειδή ο Κρέιν το βρήκε στο πεδίο της ομώνυμης μάχης. Η άλλη έχει σχέση με τους δίδυμους αδελφούς Πτολεμαίους, τον Αντώνιο και τον Κωνσταντίνο, πρόσφυγες από τη Θεσσαλία, που ο Κρέιν τους πήρε μαζί του, στην Αγγλία, σαν υπηρέτες…
Ο Νίκος Μπακουνάκης ήταν για άλλη μια φορά αποκαλυπτικός, ουσιαστικός, φυσικός – χωρίς ίχνος επιτήδευσης – και μας φανέρωσε έναν μαγικό κόσμο μιας άλλης εποχής, με την Ελλάδα στο επίκεντρο!
Μετά την διάλεξη ακολούθησε ενδιαφέρουσα συζήτηση, την οποία συντόνισε ο ακατάβλητος Σταύρος Ζουμπουλάκης, ο γνωστός συγγραφέας, πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος.
Πηγή
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου