Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου
Ο μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίων, Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, παραχώρησε μια συνέντευξη στο σημερινό φύλλο (7-10-2018) της εφημερίδας «ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ», μέσω της οποίας αναπτύσσει τις θέσεις της Εκκλησίας της Ρωσίας για το ζήτημα της εκχωρήσεως Αυτοκεφαλίας στην Εκκλησία της Ουκρανίας από το Οικουμενικό Πατριαρχείο.
Σε σχετική ερώτηση της δημοσιογράφου Μαρίνας Ζιώζιου για την κριτική που ασκείται στον μητροπολίτη Βολοκολάμσκ λόγω της ρητορικής του απέναντι στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, ο κ. Ιλαρίων απάντησε αναφερόμενος και στο ιστολόγιό μας, «Φως Φαναρίου». Λέει ο σεβασμιώτατος:
«Είμαι γνώστης αυτής της κριτικής, η οποία ενίοτε προσλαμβάνει έναν παράλογο χαρακτήρα. Επί παραδείγματι, ένα πρόσφατο δημοσίευμα στο επίσημο blog του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, το «Φως Φαναρίου», εξαπέλυσε κατηγορίες κατά του προσώπου μου, προσάπτοντάς μου «σχέσεις» με το σχίσμα των παλαιοπίστων, προβαίνοντας και σε ανάρτηση του σχετικού φωτογραφικού υλικού, όπου παρίσταμαι την ώρα της Λειτουργίας σε ιερό ναό των “edinovertsy” («ομοδόξων»).
Ένας άνθρωπος που διαθέτει έστω και ελάχιστες γνώσεις για την ιστορία της Ρωσικής Εκκλησίας γνωρίζει ότι οι “edinovertsy” ακολουθούν το «παλαιό τυπικό», αλλά εντάχθηκαν στην κανονική Εκκλησία. Σε αντιδιαστολή προς το ουκρανικό σχίσμα, αποτελούν κανονικό μέρος της καθ’ ημάς Εκκλησίας και του συνόλου της κανονικής οικουμενικής Ορθοδοξίας.
Πράγματι ως χριστιανός και επιστήμονας, με στενοχωρεί βαθιά αυτό το ύφος της πολεμικής. Θέλουμε οι αδελφοί μας να έχουν πρόσβαση σε αντικειμενικές πληροφορίες, να έχουν βελτιωμένες και βαθύτερες γνώσεις της ιστορίας της Ρωσικής Εκκλησίας και της σημερινής κατάστασης, όπως και του ουκρανικού εκκλησιαστικού».
Κι εμείς ακριβώς αυτό θα θέλαμε, αναλόγως, από τον μητροπολίτη Βολοκολάμσκ, καθώς οι παραπάνω εκτιμήσεις του προδίδουν κάμποση άγνοια για τα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, αλλά και αρκετή δόση λησμονιάς για ενέργειες του Τμήματος που διευθύνει σε σχέση με τους παλαιόπιστους.
Αν είχε προσέξει καλύτερα ο σεβ. Ιλαρίων θα έβλεπε ότι το «Φως Φαναρίου» έχει ονοματεπώνυμο: «Yπεύθυνος σελίδας: Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος». Δεν υπάρχει πουθενά λογότυπο του Οικουμενικού Πατριαρχείου γιατί απλούστατα το «Φως Φαναρίου» αποτελεί μία ιδιωτική, προσωπική μας πρωτοβουλία, η οποία έχει ως σκοπό την προβολή του έργου του Οικουμενικού Πατριαρχείου πάση τη κτίσει. Άρα, δεν πρόκειται για «επίσημο blog του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως», όπως λέει ο μητροπολίτης Βολοκολάμσκ, αλλά για μια καθημερινή πράξη αγάπης προς τον Οικουμενικό Θρόνο, χωρίς ίχνος υστεροβουλίας και χωρίς δεύτερες σκέψεις.
Στη συνέχεια, ο σεβ. Ιλαρίων αναφέρεται στην ανάρτησή μας «Ο ΒΟΛΟΚΟΛΑΜΣΚ ΙΛΑΡΙΩΝ ΣΤΟΥΣ ΣΧΙΣΜΑΤΙΚΟΥΣ ΠΑΛΑΙΟΠΙΣΤΟΥΣ» θεωρώντας πως μέσω αυτής εξαπολύσαμε κατηγορίες κατά του προσώπου του, προσάπτοντάς του, αδίκως, «σχέσεις» το σχίσμα των παλαιόπιστων, ενώ πρόκειται για “edinovertsy”.
Προφανώς ενοχλήθηκε ο σεβ. Ιλαρίων από την ανάρτηση των σχετικών φωτογραφιών και μόνο, αφού το μεγαλύτερο μέρος της ανάρτησης καλύπτει δελτίο του ΤΕΕΣ του Πατριαρχείου Μόσχας για μια επίσκεψη (Νοέμβριος του 2010), του μητροπολίτου Βολοκολάμσκ στη Μητρόπολη Παλαιοπίστων στην περιοχή Ρογκόζσκογιε της Μόσχας. μετά από πρόσκληση του Μητροπολίτη Μόσχας και πάσης Ρωσίας της Εκκλησίας Παλαιοπίστων Κορνηλίου. Περί αυτού ο σεβ. Ιλαρίων δεν λέει λέξη.
Οι φωτογραφίες του σεβασμιωτάτου στους “edinovertsy” έχουν φυσικά σημειολογικό χαρακτήρα: Μεταμφιέζεται όταν τους επισκέπτεται; Το «παλαιό τυπικό» απαιτεί την αλλαγή της ενδυμασίας του σεβ. Ιλαρίωνος τόσο κατά την λειτουργική πράξη, όσο και εκτός αυτής, αφού φαίνεται καθαρά ότι και τα ράσα παραπέμπουν σε ένα είδος καθολικής μπέρτας;
Στην ιστοσελίδα του ΤΕΕΣ συναντούμε κι άλλα ενδιαφέροντα δελτία τύπου όπως αυτό:
«Στις 22 Οκτωβρίου του 2009 στον Ιερό Ναό Γεννήσεως του Χριστού, που επισκευάσθηκε πρόσφατα, στο κοιμητήριο Ρογκόζσκογιε της Μόσχας ολοκληρώθηκαν οι τριήμερες εργασίες της ετήσιας Συνόδου Ιεραρχίας της Ρωσικής Εκκλησίας των παλαιοπίστων. Των εργασιών προήδρευσε ο παλαιόπιστος Μητροπολίτης Μόσχας και πάσης Ρωσίας Κορνήλιος, παρόντες ήταν οι τέσσερις από τους έξι συνολικά παλαιοπίστους επισκόπους. Κατά την εισήγηση του ο παλαιόπιστος Μητροπολίτης Κορνήλιος τόνισε την ανάγκη να συνεχιστεί ο διάλογος με την Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, παρόλο που «δεν προμηνύει γρήγορες επιτυχίες λόγω των μεγάλων διαφορών μεταξύ μας που έχουν συσσωρευθεί επί πολλών ζητημάτων». Στην ημερησία διάταξη τέθηκε ως ξεχωριστό θέμα οι σχέσεις με την Ιεραρχία και τον κλήρο της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρωσίας.».
Άρα, με δεδομένο το γεγονός ότι ανάλογες επαφές δεν υπήρξαν με τους σχισματικούς της Ουκρανίας, μιλήσαμε περί «συγκεχυμένης» αντίληψης του σεβ. Ιλαρίωνος για το σχίσμα.
Ο μητροπολίτης Βολοκολάμσκ, πάντως, δεν αντέδρασε για το πιο οξύ δημοσίευμά μας με τίτλο: «Η ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΒΟΛΟΚΟΛΑΜΣΚ ΙΛΑΡΙΩΝΑ ΣΤΟ ΟΥΚΡΑΝΙΚΟ». Γι’ αυτό δεν είχε να πει κάτι; Ότι, π.χ., τον «στενοχωρεί βαθιά αυτό το ύφος της πολεμικής»;
Να θυμίσουμε, ακόμα, στον σεβασμιώτατο ότι εδώ και έξι χρόνια αμφισβητήσαμε με κατηγορηματικό τρόπο την συνθετική του εμβέλεια, με αλλεπάλληλα κείμενα που αφορούσαν σε συναυλία με έργα του στο Ηρώδειο και τότε δεν μίλησε για εκτόξευση «κατηγοριών». Τώρα που το θέμα είναι το Ουκρανικό βλέπει τα πράγματα αλλιώς.
Ας είναι. Εξακολουθούμε να υποστηρίζουμε ότι η όλη στάση του ταλαντούχου, αναμφισβήτητα, σεβ. Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνος ζημιώνει την Εκκλησία της Ρωσίας.
Το μέλλον – και μάλιστα το άμεσο – θα δείξει…
Δείτε σχετικές αναρτήσεις στην Ιδιωτική Οδό:
Πηγή
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου