Ιλαρίων: Τρεις δυνάμεις πίσω από το σχέδιο Ποροσένκο-Ονούφριος: Να μείνουμε σε αυτό που έχουμε
Του Μάνου Χατζηγιάννη
Δεν έχουν τέλος οι ρωσικές αντιδράσεις για την ουκρανική εκκλησιαστική υπόθεση και την ενδεχόμενη αυτοκεφαλία που αιτήθηκαν Ουκρανοί πολιτικοί από το Φανάρι. Ο επικεφαλής του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίων σε νέες του δηλώσεις εξέφρασε την ελπίδα ότι οι τοπικές Ορθόδοξες Εκκλησίες θα υποστηρίξουν τη μοναδική κανονική εκκλησία στην Ουκρανία.
«Η μοναδική κανονική Εκκλησία στην Ουκρανία έχει ήδη εδραιωθεί, υπήρχε πάντα και είναι η Εκκλησία υπό την ηγεσία του Μητροπολίτη Ονούφριου. Αυτή η Εκκλησία ενώνει πάνω από 12.000 ενορίες, εκατομμύρια πιστών, είναι η κανονική Εκκλησία και ο συνολικός αριθμός των πιστών της υπερβαίνει τον αριθμό των πιστών που ανήκουν σε άλλες ομολογίες, ο αριθμός των ενοριών της υπερβαίνει τον αριθμό των θρησκευτικών ενώσεων άλλων ομολογιών. Πρέπει να καταλάβουμε ότι είναι η Εκκλησία της πλειοψηφίας στην Ουκρανία και ότι είναι η κανονική Εκκλησία που έχει ήδη υπάρξει, έχει καθιερωθεί», δήλωσε ο μητροπολίτης στο τηλεοπτικό πρόγραμμα στο κανάλι Rossiya-24.
Σημείωσε ακόμη ότι, για την ενδεχόμενη χορήγησης αυτοκεφαλίας στους σχισματικούς Ουκρανούς, το Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης θα πρέπει να συνεννοηθεί με τις υπόλοιπες τοπικές Ορθόδοξες Εκκλησίες και θα εξέταζε τη γνώμη τους.
«Βεβαίως, οι τοπικές Ορθόδοξες Εκκλησίες έχουν εκφράσει τη γνώμη τους πολλές φορές και αυτή η άποψη είναι ότι η μοναδική κανονική εκκλησία στην Ουκρανία είναι η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία του Πατριαρχείου Μόσχας. Επιπλέον, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος εξέφρασε επίσης αυτή την άποψη, ιδιαίτερα στη σύναξη των τοπικών Εκκλησιών τον Ιανουάριο του 2016», υπενθύμισε ο ιεράρχης.
Η Ρωσική Εκκλησία ελπίζει ότι αυτή η θέση που αποσκοπεί στη διατήρηση της ενότητας των εκκλησιών θα διατηρηθεί και θα εκφραστεί όπως και στο παρελθόν από τους προκαθήμενους και τις Συνόδους άλλων τοπικών Εκκλησιών.
«Αν μιλάμε για πολιτικό σχέδιο που τώρα προωθεί ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Πγιόρ Πόροσνενκο, πίσω από αυτό το έργο βρίσκονται τρεις δυνάμεις: πρώτον, οι ενεργές ουκρανικές αρχές, για τις οποίες η δημιουργία μιας νέας εκκλησιαστικής δομής είναι ένα είδος εκλογικού βήματος. Δεύτερον, οι ουκρανοί σχισματικοί βρίσκονται πίσω από αυτό καθώς θέλουν να νομιμοποιήσουν τις σχισματικές τους δραστηριότητες, τις οποίες έχουν διεξαγάγει για ένα τέταρτο του αιώνα. Και τρίτον, οι Ουκρανοί Ουνίτες βρίσκονται πίσω από αυτό το έργο, το υποστηρίζουν ενεργά από την αρχή, αλλά λένε ανοιχτά ότι κατά την άποψή τους αυτή η τοπική Εκκλησία θα πρέπει να επικοινωνεί με τη Ρώμη», ανέφερε ανοιχτά ο μητροπολίτης.
Από την πλευρά του ο Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Ονούφριος πιστεύει ότι η δημιουργία μιας ενωμένης τοπικής Εκκλησίας στην Ουκρανία που ξεκίνησε από την πρωτοβουλία του Προέδρου Πγιόρ Πόροσενκο δεν θα είναι καρποφόρα για τους πιστούς.
«Ως ιερέας, ως άνθρωπος, μπορώ να πω ότι ο τρόπος που προτείνουν θα φέρει πολλούς περιορισμούς. Με αυτόν τον τρόπο θα είμαστε άνθρωποι δευτερεύουσας τάξης και θα είναι πολύ δύσκολο για εμάς να διατηρήσουμε την αληθινή πίστη. Θα πρέπει να παραμείνουμε σε αυτό που έχουμε και η Εκκλησία μας έχει τα πάντα για τη σωτηρία», δήλωσε ο μητροπολίτης.
Ο προκαθήμενος εξήγησε τι σημαίνει η «ενότητα» για την Εκκλησία και γιατί η Εκκλησία δεν μπορεί να ζήσει σύμφωνα με τους νόμους, τους οποίους επιβάλλουν οι πολιτικοί.
«Η ενότητα μας σήμερα είναι σε αμοιβαία προσευχή για τον άλλον και αν έπρεπε να ευλογήσουμε και να προσευχόμαστε για τους ανθρώπους που μας προσβάλλουν, τότε πρέπει να προσευχόμαστε για τους αδελφούς και τις αδελφές μας με πίστη, που ζουν σε όλο τον κόσμο. Και αυτές οι προσευχές μας κάνουν ένα σώμα του Χριστού», δήλωσε ο Ονούφριος.
Πηγή
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου