Ο χαλκέντερος Δημήτρης Τριανταφυλλίδης συνεχίζει ακάθεκτη την μοναχική πορεία του στις στέπες της ρωσικής ιστορίας, διανόησης, λογοτεχνίας, τέχνης και εν τέλει ομορφιάς.
Έφτασε κιόλας στο 9ο τεύχος του περιοδικού ΣΤΕΠΑ – Επιθεώρηση Ρωσικού Πολιτισμού, με ένα ογκώδες (420 σελίδες), πολύτιμο (μεταφράσεις και μελέτες) και, σε μεγάλο βαθμό, μοναδικό στην βιβλιογραφία υλικό.
Παραθέτουμε στη συνέχεια αναλυτικά τα περιεχόμενα του τεύχους, το οποίο περιλαμβάνει και ένα ξεχωριστό αφιέρωμα στον Αλεξάντρ Σολζενίτσιν, με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννησή του (1918) και τα 10 από το θάνατό του (2008).
Η δική μας συμβολή στο αφιέρωμα αυτό, θίγει την πολύ δυνατή σχέση του Σολζενίτσιν με τον μεγάλο ρώσο θεολόγο της Διασποράς, π. Αλέξανδρο Σμέμαν.
Στην ξενόγλωσση βιβλιογραφία έχουν από δεκαετίες εκδοθεί βιβλία-μαρτυρίες πρώην κρατουμένων στα Γκουλάγκ. Εξαιρουμένων των βιβλίων του Α. Σολζενίτσιν, της Μαργκαρέτε Νόυμαν και του Β. Σαλάμοφ, που διαθέτουμε σε ελληνική μετάφραση, τα βιβλία αυτά είναι παντελώς άγνωστα στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό. Με το σχετικό αφιέρωμα του νέου τεύχους του περιοδικού Στέπα ο αναγνώστης έχει ενώπιον του ένα σημαντικό υλικό για να κατανοήσει την λογοτεχνία των Γκουλάγκ κι ακόμα να ανακαλύψει το θέμα «Οι Έλληνες στα Γκουλάγκ».
Ευχόμαστε από καρδιάς η Στέπα ν’ ανθεί και φέρει κι άλλο σε καιρούς αυχμηρούς, μ’ εμάς συνοδοιπόρους ταπεινούς.
Π.Α.Α.
Πηγή
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου