ΑΓΙΩΤΑΤΗ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ
ΚΟΙΝΟΤΗΣ ΝΕΟΧΩΡΙΟΥ
ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΚΟΥΜΑΡΙΩΤΙΣΣΗΣ
ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΗ ΧΟΡΟΣΤΑΣΙΑ
Εὐχαρίστως ἀνακοινοῦται εἰς τοὺς εὐλαβεῖς ἐνορίτας καὶ φιλακολούθους Χριστιανοὺς ὅτι, ἡ Αὐτοῦ Θειοτάτη Παναγιότης, ὁ Οἰκουμενικός Πατριάρχης κ.κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ, ἀποδεχθείς εὐλαβῆ πρόσκλησιν τῆς ἐκκλησιαστικῆς ἡμῶν ἐφοροεπιτροπῆς, ἠγαθύνθη ὅπως τελέσῃ τὸν Ἁγιασμὸν τῶν Θυρανοιξίων τοῦ Ἱεροῦ Παρεκκλησίου τοῦ Ἁγίου Ἐνδόξου Νεομάρτυρος Θεοδώρου τοῦ Βυζαντίου, ἐν τῷ ἀναστηλωθέντι ὑπερώῳ τοῦ καθ᾽ ἡμᾶς Ἱεροῦ Ναοῦ, τὸ Σάββατον, 28ην Ἀπριλίου ἐ.ἔ., παραμονὴν τῆς Κυριακῆς τοῦ Παραλύτου, περὶ ὥραν 5ην ἀπογευματινὴν, καὶ ἐν συνεχείᾳ χοροστατήσῃ κατὰ τὸν Μέγαν Ἑσπερινὸν μετ᾽ ἀρτοκλασίας, ἐπὶ τῇ 220ῇ ἐπετείῳ τῆς ἐν Μυτιλήνῃ Ἀνακομιδῆς τοῦ Τιμίου Αὐτοῦ Λειψάνου.
Μετὰ τὸ πέρας τῶν ὡς ἄνω Ἱερῶν Ἀκολουθιῶν, θὰ ἐπακολουθήσῃ δεξίωσις ἐν τῇ αἰθούσῃ “Selamlik” τοῦ ἐν Νεοχωρίῳ “Sait Halim Paşa Yalısı”, καί συναυλία παραδοσιακῆς μουσικῆς, ἐν τῇ αἰθούσῃ “Büyük Salon” τοῦ αὐτοῦ θερέτρου, τῆς ὑπὸ τὴν διεύθυνσιν τοῦ Αἰδεσιμολ. Οἰκονόμου κ. Εὐστρατίου Γιουσμᾶ χορωδίας τῆς Σχολῆς Βυζαντινῆς Μουσικῆς τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Μυτιλήνης “Ἅγιος Θεόδωρος ὁ Βυζάντιος”.
Τὴν ἑπομένην, Κυριακὴν τοῦ Παραλύτου, 29ην ἰδίου, τελεσθήσεται ὁ Ὄρθρος καὶ ἡ Ἀρχιερατικὴ Θεία Λειτουργία, ἱερουργοῦντος τοῦ Σεβ. Μητροπολίτου Μυριοφύτου καὶ Περιστάσεως κ. Εἰρηναίου, Πατριαρχικοῦ Ἐπόπτου τῆς Περιφερείας Βοσπόρου, ψαλλούσης τῆς ἰδίας χορωδίας, καὶ ἀκολούθως δεξίωσις ἐν τῷ νάρθηκι.
Ιστορικό τιμής προς τον Άγιο Θεόδωρο τον Βυζάντιο στο Νεοχώρι
Την προ πολλών ετών επιστροφή της τιμής προς τον Άγιο Θεόδωρο τον Βυζάντιο στο Νεοχώρι του Βοσπόρου, με την κατ’ έτος τέλεση αγρυπνίας την Κυριακή του Παραλύτου, που εορτάζεται η ανακομιδή του τιμίου λειψάνου και την ημέρα μνήμης του, 17η Φεβρουαρίου, από τον Σεβ. Μητροπολίτη Μυριοφύτου και Περιστάσεως κ. Ειρηναίο, Πατριαρχικό Επόπτη της Περιφέρειας Βοσπόρου, ακολούθησε η εκ μέρους του Σεβ. Μητροπολίτη Μυτιλήνης κ. Ιακώβου, δωρεά μέρους του μαρτυρικού υποκαμίσου του Αγίου στον Ιερό Ναό Παναγίας Κουμαριωτίσσης, όπου αποθησαυρίσθηκε επισφραγίζοντας την ενθρόνιση Του στις συνειδήσεις των πιστών της γενεθλίου γης του βοσπορινού Νεοχωρίου.
Η ευλάβεια του Προέδρου, Εντιμολ. κ. Παντελεήμονος Βίγκα, Άρχοντος Μ. Χαρτοφύλακος της ΜτΧΕ, γέννησε το 2015 την σκέψη της αφιέρωσης ενός παρεκκλησίου προς τιμήν του Αγίου, υιοθετώντας την πρόταση του Ιερατικώς Προϊσταμένου, Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτου κ. Αγαθαγγέλου Σίσκου, Βιβλιοφύλακος των Πατριαρχείων, για την διαμόρφωση αυτού στην βόρεια πλευρά του αναστηλωμένου και ευρύχωρου υπερώου. Με τις ευλογίες της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου και κατόπιν προσωπικής επιθυμίας του Προέδρου, η σύνθεση και επιμέλεια του έργου ανατέθηκε στον Ιερατικώς Προϊστάμενο, ο οποίος επιφορτισμένος με την αρμοδιότητα αυτή, συνεργάστηκε για την κατασκευή του ξυλόγλυπτου τέμπλου από ξύλο οξιάς, με τον κ. Γεώργιο Οικονομίδη και την εταιρεία «Ξυλογλυπτική» και για την στίλβωσή του με την εταιρεία «Αrtis Gilding and Restoring». Οι εικόνες του τέμπλου ιστορήθηκαν από τον ζωγράφο Παναγιώτη Πέντσο, τα άμφια της Αγίας Τραπέζης ετοιμάστηκαν από τον κ. Ανέστη Μαΐδη και την εταιρεία «Άμφιον», ενώ τα ασημικά επιμελήθηκε ο κ. Γεώργιος Τριαντόπουλος. Η δαπάνη του έργου έγινε αποκλειστικά από κοινοτικούς πόρους.
Το ξυλόγλυπτο τέμπλο ακολουθεί την γνωστή τεχνική της Αδριανουπόλεως, συνδυάζοντας με απόλυτη αρμονία το οθωμανικό κυπαρισσί χρώμα με στίλβωμα από φύλλο χρυσού 24κ. Τα σκαλιστικά πρότυπα που επελέγησαν ανάγονται στην εποχή και την περιοχή που έζησε ο άγιος, δηλαδή το Νεοχώρι. Ειδικότερα τα θωράκια, οι βάσεις των κιόνων, οι διακοσμήσεις στο κάτω και άνω μέρος των φορητών εικόνων, καθώς επίσης η αετωματική απόληξη του τέμπλου είναι εμπνευσμένα από προσκυνητάρι του 18ου αι., που σώζεται στο ναό της Παναγίας Κουμαριωτίσσης και συντηρήθηκε πρόσφατα. Οι κίονες του τέμπλου είναι εμπνευσμένοι από προσκυνητάρι της ίδιας εποχής, που σώζεται στον νάρθηκα του Πάνσεπτου Πατριαρχικού Ναού του Αγίου Γεωργίου. Τα βημόθυρα αποτελούν αντιγραφή των σωζόμενων παλαιών βημοθύρων, στο νότιο κλίτος του ναού του Αγίου Νικολάου, ενώ το υπέρθυρο και η άμπελος με τους μεγάλους Προφήτες αντιγράφηκαν από το τέμπλο του ναού του Αγίου Γεωργίου, εκ των Μετοχίων του Παναγίου Τάφου στην Πόλη.
Οι φορητές εικόνες του τέμπλου είναι έργα κρητικής σχολής με κομνήνεια στοιχεία στα ενδύματα. Η εικόνα του ένθρονου Χριστού, δορυφορούμενου από τους Αρχαγγέλους Μιχαήλ και Γαβριήλ και τους τέσσερις Ευαγγελιστές, ακολουθεί κατ’ αναλογία το πρότυπο της ένθρονης Παναγίας Κουμαριωτίσσης, αντίγραφο της οποίας τοποθετήθηκε στο τέμπλο και φέρει το ασημένιο πουκάμισο της εφέστιου εικόνας. Οι Άγιοι Ιωάννης ο Πρόδρομος, Θεόδωρος ο Βυζάντιος, Απόστολος Ανδρέας ως ιδρυτής της τοπικής Εκκλησίας και ο Απόστολος Στάχυς ως πρώτος επίσκοπος του Βυζαντίου, αναπαριστώνται ολόσωμοι.
Πηγή
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου