Έκδοση Βιβλίου από την Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης για την Οικολογική Θεολογία και την Περιβαλλοντική Ηθική
Εκδόθηκε από την Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης (ΟΑΚ) και το Ινστιτούτο Οικολογίας και Θεολογίας (ΙΘΟ), ο τέταρτος κατά σειρά Τόμος των πρακτικών του Επιστημονικού Συνεδρίου Οικολογικής Θεολογίας και Περιβαλλοντικής Ηθικής, το οποίο είχε πραγματοποιηθεί στην ΟΑΚ, υπό την αιγίδα της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου Α΄. Τον Οικουμενικό Πατριάρχη εκπροσώπησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Προικοννήσου κ. Ιωσήφ, ενώ στις εργασίες συμμετείχαν ο Σεβ. Μητροπολίτης Κισσάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος και ο Σεβ. Μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνός.
Στην εισαγωγή του εν λόγω Τόμου, ο Παναγιώτατος τονίζει ότι «η Ορθόδοξος θεολογία, η θεολογία των πατέρων της Εκκλησίας ημών, καλεί τον άνθρωπον να αναζητήσει την ισοθεΐαν όχι εις την τεχνολογίαν, αλλά εις την ταπείνωση και εις την μετάνοιαν. Εις την βάσιν των περιβαλλοντικών καταστροφών ως απώτερον αίτιον ευρίσκεται η ανθρώπινη φιληδονία και φιλαυτία. Άνευ της αντιστάσεως εις αυτάς, δια του πνευματικού αγώνος και της καθάρσεως της ψυχής από των παθών, δεν είναι δυνατόν να ανακοπή η υποβάθμισης του περιβάλλοντος».
Ακολούθως, ο Γενικός Διευθυντής της ΟΑΚ Δρ Κωνσταντίνος Ζορμπάς, αναπτύσσει στον Τόμο τη σημασία της οικολογικής θεολογίας στον καθημερινό βίο των Χριστιανών, εκθειάζοντας τις οικολογικές πρωτοβουλίες του Οικουμενικού Πατριάρχου και τονίζει επιτακτικά την αναγκαιότητα της προστασίας του περιβάλλοντος και της διατήρησης της βιοποικιλότητας, αναδεικνύοντας με αυτό τον τρόπο, τις ηθικοπνευματικές ρίζες της παγκόσμιας οικολογικής κρίσης και το μέγεθος της ευθύνης του ανθρώπου προς το φυσικό περιβάλλον.
Ο Τόμος αυτός των 211 σελίδων αποτελεί ένα συλλογικό έργο 35 επιστημόνων από 14 Χώρες (Αλγερία, Αυστραλία, Αυστρία, Γκάνα, Ελβετία, Ελλάδα, ΗΠΑ, Ιαπωνία, Ολλανδία, Ινδία, Ιράν, Καναδά, Μπαγκλαντές, Σλοβενία) και πραγματεύεται την ακόλουθη θεματολογία:
- Περιβαλλοντική Ηθική και Φυσικές Επιστήμες,
- Πνευματικές Αξίες και Ηθική,
- Πίστη, Φύση και Οικολογική Δικαιοσύνη,
- Διεπιστημονική Οικολογία και Αειφορία,
- Κόσμος και Κλιματική Αλλαγή,
- Εσχατολογία και Αειφόρος Ανάπτυξη,
- Θεολογική Θεώρηση της Κτίσης,
- Βιοποικιλότητα, Ύδωρ και Ενέργεια.
Παράλληλα, στα συμπεράσματα του Τόμου, τονίζεται η αμέριστη στήριξη όλων των συγγραφέων απέναντι στην πρωτοβουλία της ΟΑΚ για τη δημιουργία Ενεργειακής Συνεταιριστικής Εταιρίας με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας, αλλά και την ανάπτυξη συστημάτων ήπιων μορφών ενέργειας, πάντα με σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον της Κρήτης. Επιπλέον, διαπιστώθηκε η αναγκαιότητα συνεργασίας της θεολογίας, της φιλοσοφίας, των επιστημών και των τεχνών για την υπέρβαση της πολύπλευρης κρίσης και υπογραμμίστηκε η σκοπιμότητα της ενίσχυσης του διαθρησκειακού και διεπιστημονικού διαλόγου για ζητήματα οικολογίας.
Σημειώνεται, επίσης, ότι για την υλοποίηση του Συνεδρίου αυτού συνέπραξαν με την ΟΑΚ και το ΙΘΟ, το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών, το Πανευρωπαϊκό Δίκτυο Planta Europa, ο Δήμος Πλατανιά, καθώς και οικολογικοί οργανισμοί από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Επιμελητές της παρούσας έκδοσης είναι ο Γενικός Διευθυντής της ΟΑΚ Δρ Κωνσταντίνος B. Ζορμπάς, ο Dr Jan-Wilem Sneep και ο Dr Alan S. Weber.
Πηγή
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου